Københavns universitet har ændret deres regelsæt over hvad der må sælges på området på hverdage og det er nu ikke længere tilladt at sælge øl i de studerendes samlingsområder.
Umiddelbart virker det som en lille ting, men det er absolut skadeligt for de studerendes muligheder for at skabe et netværk. Et netværk de skal bruge når de kommer ud fra universiteterne. Langt de fleste stillinger i danske virksomheder på de niveauer kandidaterne går efter besættes ikke via jobopslag men derimod typisk via de netværk som de studerende har etableret omkring sig.
Når de studerende således ikke længere kan mødes på deres præmisser så isolerer de sig socialt i deres kollegieværelser. Selvfølgelig kan det hævdes at denne isolation ikke ensidigt er en negativ ting. De studerende kommer – i hvert fald teoretisk - hurtigere deres studietid hvis de lever en munke- eller nonne-tilværelse. Det skulle så gavne landets bundlinje.
Men hvad nytter det at de studerende bliver hurtigere færdige, hvis de ikke har et netværk som sikrer dem hurtig ansættelse efter uddannelsen er gennemført? Går de studerende arbejdsløse 3-4 år uden at finde beskæftigelse indenfor deres fag, så er den gevinst nemt tabt. Selvfølgeligt er intet arbejde sekundært eller ringe, men kan samfundet se sig tjent med at en færdiguddannet bachelor eller kandidat finder livtidsbeskæftigelse som kassedame eller taxachauffør?
I artiklen fra Politiken argumenterer ledelsen på Københavns Universitet for at begrænsningen i udskænkningen primært sker for at tilgodese udenlandske studerende. De har ikke samme behov for at skabe relationer til deres med-studerende for de tager jo uddannelsespapirerne hjem til deres eget land. Vi kender problemstillingen for vi har i mange år uddannet stort set hele sygehussektoren i deres andre nordiske lande. Og ud fra de erfaringer kan vi konkludere at de udenlandske studerende ikke er til gavn for Danmark. De har i perioder ligefrem skabt lægemangel i Danmark.
Så hvorfor sker dette skift i fokus så til skade for de danske studerende på alle studieretninger?
Det kan der ikke svares entydigt på. For er det at skabe et universitet på internationalt niveau ensbetydende med at der sælges ud af de danske kerneværdier de danske studerende står for, så er det et umådeligt stort tab for landets fremtidige konkurrenceevne.
Vi kan fra industrien kun appellere til at Københavns Universitet besinder sig. Landets fremtid står på spil. Uden aktivt fokus på dannelse af personlige relationer mellem de studerende, så vil Danmark lide tab på den lange bane og Københavns Universitet vil ikke virke attraktivt for Danske studerende.
Kilde:
Studerende er forargede over alkohol-forbud i hverdagen (Politiken)