Monday, September 2, 2013

IT-branchen er ikke altid et godt sted at gøre karriere.

Microsoft har i dag offentliggjort at de over tid vil afvikle den kerne som deres Dynamic C5 anvender. Det er dårligt nyt.

Et er at en række virksomheder formentlig nu kan se at de bliver presset ud i en udskiftning af deres økonomi-systemer mange år før systemerne ellers ville være udtjent. I moderne virksomheder er der tale om systemer der er integreret med bankerne betalingssystemer, forskellige web-butikker hvor varer sælges over internettet, samt løsninger hvor information udveksles med kunder og leverandører. Systemer som er kernen i virksomhedernes virke. Systemer hvor blot det at tænke på udskiftning for manges vedkommende i disse svære tider er ensbetydende med overvejelser om hvorvidt at virksomhederne overhovedet skal drives videre.

Men udover virksomhederne så rammer beslutningen også de medarbejdere som er i faget og de imødeser en særlig svær tid. Mange har lagt tid og penge i uddannelsen i de gamle kerner da systemerne kom frem i 1991 og 1995. De investerede i uddannelsen mod at få en eksklusiv ret til arbejde på dette marked resten af deres tid på arbejdsmarkedet.

For Damgaard Data og Navision som de hed før Microsoft opkøb indførte autorisationer for at suspendere den fri konkurrence på et marked som de allerede dominerede. Autorisationerne medførte på få år en halvering i antallet af forhandlere kunderne kunne vælge imellem. Timepriserne for konsulentarbejde i økonomi-systemer steg på få år fra cirka 250 kroner pr. time til 500 kroner pr. time. Løbende stramninger har gentagne gange reduceret antallet af konsulenthuse som kan arbejde med Microsoft Dynamics produkter og kunderne må ofte betale over 1.000 kroner for at få flyttet nogle kommaer på skærmbilleder og udskrifter.

Når kunderne nu betaler en overpris, så er det vel en god ide at arbejde indenfor faget?

Nej, for erfaringer viser at mange af de medarbejdere som investerede både tid og penge i uddannelserne tilbage i 90'erne ikke får den lovede ydelse. En eksklusiv ret til at blive i faget indtil deres pensionsalder mistes. En investering på 100.000 kroner som kurserne har kostet kan ikke blive forrentet og medarbejderne bliver presset ud længe før de kan trække sig tilbage. Nu har de ofte en alder hvor det vil tangere at tage af kassen hvis de forlanger efteruddannelse vis denne vel at mærke kommer til at koste det samme som den oprindelige uddannelse.

Med andre ord. Det er ikke en god ide at satse på en fremtid i IT-branchen. Der er ikke tale om en branche der opererer på almindelige markedsmæssige vilkår.

I Computerworld har der været forskellige reaktioner på Microsoft nyhed. Vores holdning til en svær fremtid for de nuværende IT-specialister deles.


Det er den vel nok mest bekymrende nyhed disse år. Vi er i industrien en række virksomheder som har løsninger bygget på XAL / C5 kernen der ikke har været i drift de cirka 10 år det tager at forrente den massive investering som blev lagt i systemerne ved opstart.

For at gøre nyheden værre så kommer denne nyhed under den vel nok alvorligste krise i 30 år. En krise som vi i industrien er almindelig enige om at man kun kan klare sig igennem ved at sidde på sine hænder. Dem som vælger investeringsvejen er dem der i samarbejde med deres pengeinstitut har lavet en plan for en rekonstruktion som kan hælde alle kreditorer af bortset fra banken så aktiverne kan fortsætte i et nyt selskab trimmet til udfordringerne.

Denne nyhed kan kun komme til at koste arbejdspladser for det er ikke en hemmelighed at prisniveauet på konsulentydelser IKKE har fulgt udviklingen i den øvrige økonomi på grund af den manglende konkurrence blandt forhandlere af Microsoft produkter. En fremtid som kun byder på ansættelsesmuligheder for konsulenter med viden om de nye kerner er også en fremtid hvor de store forhandlere får muligheden for at trække dette del-marked endnu mere væk fra at være påvirket af den almindelige prisudvikling. Konsulentpriserne på disse produkter har ikke fulgt prisudviklingen i det øvrige samfund. Resultatet har været at vi i industrien har haft fokus på at flytte opgaver ud af landet.

For det at drive virksomhed i Danmark er mere end blot et spørgsmål om afgifter og lønninger. Det er også et spørgsmål om omkostningsniveauet for driften af virksomhedens elektroniske infrastruktur. En moderne virksomhed anvender sit økonomisystem på et operationelt niveau. Hvis en kunde forlanger et specielt fakturalayout, nogle specielle købsstatistikker, en speciel udgave af en web-løsning som kommunikerer med økonomisystemet så får de det. Det er ikke et spørgsmål om hvad det måtte koste. Det er et spørgsmål om overlevelse. Det er opgaver som den interne IT-afdeling skal løse eller blive outsourcet.

IT-afdelingerne kan for en stor del ikke efteruddannes til den nye kerne med de nuværende kursuspriser og så stadig møde ind på arbejdet og se deres arbejdsgiver i øjnene imens de hævder at efteruddannelsen var en god forretning. Det er ikke er en hemmelighed at mange IT-arbejdere er over de 35 år som 3F i tidernes morgen regnede sig frem til var den alder hvor efteruddannelse ikke længere er rentabel set med arbejdsgivernes øjne, så vil fremtiden byde på massefyring af medarbejdere i IT-afdelingerne. Outsourcing af driften af økonomisystemerne vil blive resultatet.

Og outsourcing vil forvandle industriens brug af økonomisystemerne til at være et aktiv der kan bidrage til virksomhedens bundlinje til at være en dødvægt. Det øjeblik en virksomhed skal betale mere end 1.000 kroner for et stykke IT-arbejde, så skal der udarbejdes en cost-benefit analyse og der skal bookes tid hos en ekstern leverandør hvorefter konkurrenterne som nyder godt af en lavere pris på konsulentydelser i udlandet lander ordren inden at der kan forhandles en pris på tilretningen.

Selvfølgelig behøver det ikke at gå så galt. Microsoft kan lade være med at blande sig i kursusudbydernes prissætning som de historisk har gjort med SQL-kurser. De kan starte et samarbejde med landets erhvervsskoler som kan tilbyde opdateringskurser for de eksisterende medarbejdere frem for at være med til at støtte op omkring den stop-klods de har skabt med de 8-10 kursussteder konsulenter kan blive uddannet i dag. Så få steder at priserne på bestemte kurser stort set ikke afviger 10 kroner på landsplan.

Men historien skræmmer. Siden 1990 hvor autorisationerne kom ind på markedet for økonomi-systemer har hver opdatering handlet om at reducere udbuddet af forhandlere til skade for den fri konkurrence. For langt de fleste industrivirksomheder er den ideelle leverandør en virksomhed med en eller to ansatte. Vi har en meget specialiseret maskinpark hvor antallet af konsulenter med viden om produktet ofte har en fortid i vores branche. Der er ikke basis for at udvikle standardløsninger til hver afkrog i industrien. Der vil hurtigt blive tale om nicheløsninger, som i heldigste fald vil blive solgt i 5 eksemplarer. De er dyre at ligge om. Det vil være en fordel at droppe produktionen i Danmark og sende både produktion samt IT-udvikling til lande hvor løsningerne kan udvikles for færre midler.

Microsoft er selvfølgelig en international virksomhed. De kan være lige glade med de afledte virkninger hos deres kunder. Det er ikke dem som kommer til at betale prisen – desværre. Det er de tusindevis af industriarbejdere og IT-arbejdere der sagtens kunne have fungeret med den nuværende kerne i de 15-20 produktet havde potentiale til.


Kilde:
Ny C5 skaber jubel blandt toppartnere (Computerworld)

Sunday, September 1, 2013

Tag altid studentereksamen - om ikke andet for titlens skyld

I den senere tid har der været en del kritik af at for mange vælger at gå på gymnasiet til skade for de mere fagligt orienterede ungdomsuddannelser. Faktisk har en række politikkere løftet muligheden for at indføre en decideret begrænsning for hvor mange der ud af en ungdomsårgang skal kunne gå gymnasievejen.

Der er grund til at advare imod at begrænse unges adgang til gymnasiet. God nok er der rigtig mange unge som slet ikke kan bruge deres afgangsbevis til noget som helst og så skifter retning i livet til enten ufaglært arbejde eller en erhvervsrettet uddannelse, men det kan få fatale konsekvenser for dem at springe gymnasiet over for at gå den direkte vej i stedet.

Højesteret afsagde i denne uge en dom som netop viser at det kan betale sig at tage en gymnasial uddannelse. En ung mand var blevet kvæstet i en trafikulykke og retten fandt at han ved fravalg af gymnasievejen også havde accepteret en lavere livtidsindtægt. Et liv som i forvejen var blevet ødelagt blev nu oven i købet nedvurderet på grund af et fejltrin som blev begået utilsigtet baseret på den unge mands interesse i et bestemt livsvirke.

Det er ikke op til os her på redaktionen at kritisere det danske retssystem og den jura som ligger bag. Vores mission er at rådgive unge så de får det maksimale ud af deres liv og her er rådet klart: Tag turen over gymnasiet. Brug tiden som en række sabatår indtil det står mere klart hvad fremtiden skal byde på.

For et er hvad juraen og domstolene dømmer fremtidsmulighederne til. Noget andet er hvad der venter i den anden ende. Det er ingen hemmelighed at landets politikkere satser på en senere tilbagetrækningsalder. Her skal de unge tænke grundigt over hvorvidt det fag de vælger at gå ind i kan virke nedslidende på deres helbred. Den strategi som Folketingets medlemmer har lagt motiverer ikke de unge til at tage chancer for det står stadigt mere klart at det sikkerhedsnet som kendetegner et velfærdssamfund er ved at blive fjernet til fordel for konkurrencesamfundets accepterede tab af menneskeskæbner.

Der er ingen grund til at råde de unge til at haste igennem en erhvervsuddannelse så de kan arbejde hårdt og ligge ned med en arbejdsskade når de er 60 år uden mulighed for at kunne blive pensionist til den tid. Tværtimod er der god grund til at rådgive de unge til at tage den med ro, gå gymnasievejen og så vælge den uddannelse der sikrer dem et liv uden de store udfordringer og fysisk nedslidende arbejde.

De unge står foran et vanskeligt valg når der tænkes uddannelse og vi andre overfor valg når vi skal tage stilling til hvem som skal sidde i Folketinget. Vi må spørge os selv om hvorvidt vi skal stemme på mennesker der vil begrænse vores børns mulighed for at vælge den uddannelse de har lyst til alt imens at vores børn tænker over hvad de vil med deres liv.


Kilde:
Handelsskoleelever får langt mindre i erstatning (Ekstra-Bladet)